Sportbetting – nu även för e-sport

Sportbetting har länge mest handlat om traditionella sporter som fotboll eller tennis. Men tiden då “sport” innebar att utövarna behövde bli svettiga och fysiskt utmattade är helt förbi. Idag räknas e-sport till en av världens största sporter, och självklart hänger spelbolag och bettingsajter med i den utvecklingen. E-sport ses numera som ett självklart inslag i området sportbetting.Betting i mobilen

De vanligaste grenarna inom e-sport som finns tillgängliga att betta på är CS:GO (Counter Strike: Global Offensive), FIFA och Dota 2. När du hör talas om kända e-sportare som gjort stora pengar på sin sport är det ofta CS:GO det handlar om. Bland de mest framgångsrika e-sportarna i världen inom CS döljer sig en hel del svenskar, däribland Emil Christensen. Christensen blev känd för större delen av svenska folket i och med sin medverkan i SVT:s Mästarnas Mästare.

Sportbetting inom e-sport – håll koll på spelarnas formkurvor
Att betta på e-sport är precis lika enkelt som att betta på andra sporter. Det gäller att du håller koll på oddsen och i vilken form spelarna i e-sportslagen är i. E-sport är ofta mycket uppmärksamhetskrävande och ställer höga krav på koncentrationsförmågan. Om du vet med dig att någon spelare varit sjuk eller befinner sig i en trasslig skilsmässa kan det vara läge att fundera över vederbörandes vinstchanser. Kanske är det dags att betta en slant på motståndarlaget?

Du kan välja att betta på e-sport på svenska eller utländska bettingsajter. Som svensk medborgare är du helt fri att välja vilken bettingsajt du vill använda. Du är inte begränsad till bettingsajter med svensk licens. Däremot får inte utländska spelbolag marknadsföra sina bettingsajter direkt mot dig som svensk spelare. Inte heller får de erbjuda betting om svensk valuta eller kommunicera på svenska på sin sajt eller sin support.

Marknader för betting på e-sport
Inom sportbetting kan du såklart betta på vem som ska vinna en match eller inte. Detta oavsett om du bettar på “riktig” fotboll eller till exempel den digitala varianten FIFA. Men spelbolagen brukar erbjuda odds på betydligt mer intressanta saker än just vinst eller förlust. För FIFA kan du ofta betta även på marknader som antal mål, handikapp och halvtid/fulltid.

Kanske kräver begreppet “marknader” en förklaring. Inom betting generellt syftar termen “marknad” på en typ av spel, det vill säga det du som spelar kan slå vad om. Det kan som just nämnts vara vinst eller förlust – eller något helt annat. Spelbolagen öppnar olika marknader i takt med efterfrågan, så ju mer området sportbetting på e-sport växer, desto fler marknader kommer det finnas.

När du bettar på till exempel Dota 2 finns det ofta många marknader som du inte alls känner igen från traditionell sportbetting på till exempel fotboll. Vad sägs om laget som gör spelets första kill, laget som dödar första roshan eller laget som förstör första tornet?

Ansvarsfull sportbetting inom e-sport
När det kommer till alla typer om spel om pengar är det viktigt att den som deltar i spelet gör det på ett ansvarsfullt sätt. Det finns ett flertal metoder att säkerställa att ditt spelande hålls på en god nivå. Den svenska tillsynsmyndigheten Spelinspektionen har många råd att ge den som vill använda sportbetting som underhållande fritidssysselsättning – vilket majoriteten av svenska spelare uppger att de vill. I en undersökning från SKOP på begäran av Spelinspektionen framkommer att en klar majoritet av svarande spelare uppger att de just spelar för nöjes skull.